Hoe je gewicht zich voegt naar je zelfbeeld

20 september 2010 at 20:49 10 reacties

Zelfbeeld bepalend voor gewicht
Welke invloed heeft je zelfbeeld op je uiterlijk? Twee getuigenissen, onlangs in de media, bevestigen de gedachte dat je kilo’s kunt krijgen of vasthouden, of verliezen, doordat die kilo’s passen bij het beeld dat je van jezelf hebt. Inspirerende verhalen!

‘Het werd een selffulfilling prophecy’
Eric Verberne kampte jaren met een eetverslaving, en woog na een tijd 300 kg. Hij ging de strijd aan om af te vallen tot 100 kg, en het tv-programma Netwerk volgde hem daarbij. Op 23/08/10 werd zijn verhaal uitgezonden. De meest interessante scene vond ik die waarin Eric ingaat op de vraag: ‘Hoe word je zo zwaar?’
‘Omdat ik als kind heel veel gepest werd, uitgescholden werd, kreeg ik een slecht zelfbeeld. Dan denk je: waar ligt dat aan? En dan dacht ik dus dat het aan mijn gewicht was, want wat zou het anders kunnen zijn?’ … ‘Bij mij is dat een selffulfilling prophecy gebleken. Ik dacht vroeger dat ik dik was, maar ik was het niet. Maar uiteindelijk ben ik wel dik geworden. Het is een zelfbeeld, dat uiteindelijk werkelijkheid is geworden’.


‘De laatste kilo’s bevatten belangrijke informatie’

In haar column in de Volkskrant (23/08/10) vertelt Nazmiye Oral over haar ervaringen met gewicht verliezen en vasthouden. Ze schrijft:
‘Afvallen ging makkelijk, tot ik bij de laatste 5 kilo kwam. Het lukte me maar niet om voor langere tijd onder een bepaald gewicht te komen’. … ‘De laatste kilo’s bevatten belangrijke informatie. Ik bleek dun zijn te associëren met uitgeput zijn en stress. Daaronder lag weer angst en verdriet en de overtuiging dat ik alleen was, alles alleen moest doen en dat niet kon (al helemaal niet als ik dun en dus ‘zwak’ was). Ik hield kennelijk een bepaald gewicht vast. Toen het tot me doordrong dat ik alleen lang ‘alleen’ was en het al die tijd uitstekend deed, verminderde ook het gewicht.’
En:
‘Ik kwam erachter dat het geen kwestie was van discipline. Ik had een mentaal plaatje van mezelf geschapen waar mijn uiterlijk zich altijd weer naar voegde. Omdat ik mijzelf zag als iemand die nog steeds een paar kilo’s te veel had, werd ik steeds iemand met een paar kilo’s te veel. Ik begreep dat ik het beeld dat ik van mezelf had geschapen, moest veranderen. Elke keer als ik mij bewust word van mijn lichaam zie ik mezelf nu als krachtig, lenig, gezond en sterk.’ … ‘Mensen om me heen merken op dat ik slanker ben.’

Welk zelfbeeld bepaalt mijn gewicht?
Sinds ik mindful eet, luister ik naar mijn lichaam om me te vertellen wat ik nodig heb. Ik eet naar behoefte. Maar ik heb er eigenlijk nog nooit bij stilgestaan dat mijn behoefte gestuurd zou kunnen zijn door een mentaal plaatje. Zou mijn lichaam iets anders aangeven als ‘nodig’ wanneer ik een ander zelfbeeld of overtuiging zou hebben?

Stof tot nadenken! Welke overtuiging over mezelf zou mij houden op het gewicht dat ik heb? (stabiel en prima, maar een paar kilo minder zou ook kunnen)
Is het mogelijk dat ik eigenlijk dun zijn associeer met stress en neurotisch gedrag? Ben ik bang dat ik er niet leuker op zou worden als ik dunner zou zijn?
Of is het zo dat ik onbewust denk dat bij dun zijn, succesvol zijn hoort. En weerhou ik mezelf van een lager gewicht, omdat ik bang ben dat ik die succes-eis niet waar kan maken? Dus dat mijn zelfbeeld is dat ik niet succesvol ben of kan zijn?

Ik ben er nog niet uit. Maar ik vind het leuk dat Nazmiye Oral en Eric Verberne me (op heel verschillende manieren, maar toevallig op precies dezelfde dag!) deze nieuwe opening in mijn denken hebben gebracht.

Ik ben ook benieuwd naar jouw ervaringen. Hebben jouw overtuigingen of zelfbeeld je gewicht of gewichtsverlies opgeleverd? Of heb je er een mening over? Ik lees het graag!

Advertenties

Entry filed under: Zelfbeeld en eten. Tags: , , , , , , , , , , .

Blijf mindful (eten) na je vakantie! Eten: een snelle route naar het hier en nu

10 reacties Add your own

 • 1. Wondervol  |  20 september 2010 om 20:59

  In mijn sessies met de hypnotherapeut kwamen juist dit soort zaken (overtuigingen, zelfbeeld, associaties met dik zijn en dun zijn) aan bod.
  In haar boek ‘Mooi dik, is niet lelijk’ schrijft Susie Orbach er ook over.
  Inderdaad stof om over na te denken, of misschien wel voorwaarde als je op een gezonde manier met eten om wilt gaan… Maar goed, ik ga een nieuwe afspraak maken met de hypnotherapeut, want ik ben er nog lang niet! 😉

  Beantwoorden
 • 2. E A  |  20 september 2010 om 21:19

  Als ik door mezelf te wegen merk dat ik 1 of 2 kilo zwaarder ben, ga ik me daar ook naar gedragen. Het lijkt alsof broeken niet meer passen en bij danslessen lukken de elegante pasjes niet meer. Dat werkt zeker als self-fulfilling prophecy want daar ga ik me dan vervolgens nog lomper van voelen waardoor nog minder lukt. Terwijl de volgende dag soms blijkt dat die ene kilo alweer is verdwenen…

  Beantwoorden
 • 3. Eric Verberne  |  20 september 2010 om 22:56

  Bedankt dat je mijn teksten zo inspirerend vind om daardoor een goede zelfonderzoek te gaan doen. Een mentaal zelfbeeld is zeer bepalend over hoe je lichaam reageert en wat er met je lichaam gebeurd. Het lichaam en de geest zijn direct verbonden met elkaar. Als de een niet goed “in zijn/haar vel zit” dan heeft dat een direct verband met de ander.

  Bij mij heeft een veranderd zelfbeeld een grote invloed gehad over hoe mijn lichaam reageert en functioneert. Mede hierdoor ben ik nu in staat gebleken om drastisch, maar vooral, blijvend gewicht te verliezen. De andere keren waren tevergeefs omdat mijn lichaam en geest nog niet in sync waren met elkaar.

  Dat maakt HET verschil tussen een mislukte afvalpoging en een veranderde levenswijze met minder gewicht.

  Veel succes met het doorgronden van de werkelijke gronden van je psyche en de connectie met je lichaam.

  Beantwoorden
 • 4. Pia  |  21 september 2010 om 06:27

  Ik denk dat deze zaken absoluut samengaan. Onbewust dik willen blijven is ook iets dat voorkomt. Wat jij al schrijft Rita: hoe eng is het om al dat gewicht (voor sommigen een beschermlaag of afweerlaag) te verliezen? Wat verandert in je leven en wat gaan mensen van je verwachten.
  Een inspirerende blog die weer stof geeft tot nadenken.
  Dankjewel

  Pia

  Beantwoorden
 • 5. Ineke  |  21 september 2010 om 09:30

  Oeps .. dit was voor mij een erg confronterend stukje tekst “… Of is het zo dat ik onbewust denk dat bij dun zijn, succesvol zijn hoort. En weerhou ik mezelf van een lager gewicht, omdat ik bang ben dat ik die succes-eis niet waar kan maken? Dus dat mijn zelfbeeld is dat ik niet succesvol ben of kan zijn?”

  Ik heb weer iets om heel goed over na te denken! Dus dankjewel voor deze blog.

  Beantwoorden
 • 6. Judith Möller  |  21 september 2010 om 09:58

  Vanuit mijn verleden met eetstoornissen is mij één ding heel duidelijk….. zelfbeeld en gewicht zijn absoluut met elkaar verbonden.

  Maar ook je gedachten over voeding hebben naar mijn idee een sterke invloed op het gewicht. Bijvoorbeeld wanneer iemand zegt/denkt dat hij/zij van die extra hapjes zeker een kilo zal aankomen, dan lijkt zijn/haar lichaam te zeggen: “Oké, komt voor elkaar! Alstjeblieft een kilo voor jou erbij!”. Maar wellicht zijn die gedachten weer gekoppeld aan je zelfbeeld en vice versa..

  Beantwoorden
 • 7. Rita  |  21 september 2010 om 20:35

  Wat een mooie open reacties, nieuwe invalshoeken, aanvullingen, boekentips en goede wensen allemaal…
  Ikzelf en de lezers die nog komen zijn jullie er dankbaar voor!

  Beantwoorden
 • 8. Iris  |  19 november 2010 om 13:44

  Eetbehoefte kan gestuurd worden door een mentaal plaatje…..
  Aha! Vandaar dat ik deze week zo’n trek heb in te veel eten. Ik voel van binnen een drang mij groter en dikker te eten. Het beeld dat ik daarbij heb is Ma Flodder. Dik, onverschillig, slordig.
  En slank is voor mij: Welopgevoed, keurig, aangepast.
  Het kwartje viel! Ik heb er behoefte aan me wat onverschilliger (of positiever gezegd: wat meer mijn eigen gang gaan) op te stellen. En daar hoef ik natuurlijk geen sigaar voor in mijn mond te doen, of rond te lopen in een dik lijf met een slobberjurk….
  Toen ik deze associaties eenmaal doorhad, verdween ook de overmatige eetbehoefte. Sterk hoor.

  Beantwoorden
  • 9. Rita Zeelenberg  |  19 november 2010 om 16:39

   Wauw, Iris, wat een mooi voorbeeld van hoe je gewicht zich naar je zelfbeeld voegt, en hoe je dit in positieve richting kunt sturen. Dank voor deze inspirerende bijdrage.

   Beantwoorden
 • 10. (G)een uitweg | Dus!  |  14 oktober 2012 om 20:30

  […] lijkt uit de richting van het onderwerp, maar dagen later las ik een artikel dat me raakte. Het gaat over hoe het lichaam zich aanpast aan het zelfbeeld. Steeds voelde ik me […]

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Agenda workshops

Kennismaken met de kracht van mindful eten? Of bijscholen in je vak als (voedings)professional? Mindfulnesstrainer en ervarings-deskundige Rita Zeelenberg geeft workshops en trainingen.

Workshops:
- di 26 mrt '13, 19.30 - 22, Utrecht,

Cursus mindfulness en eten
- 8 avonden, start op ma 8 apr '13, 19.30 - 22, Utrecht

Trainingen professionals:
- za 9 mrt '13, 9.30-16.30, Bilthoven
- wo 24 apr, 9.30-16.30, Bilthoven
- vr 7 jun '13, 9.30-16.30, Bilthoven

Volg me op Twitter

Mindful eten op Facebook

Vul je e-mailadres in en ontvang een melding bij elk nieuw blogbericht.

Doe mee met 1 andere volger

Mindful eten op Twitter

Archief


%d bloggers liken dit: